यस ब्लगमा, हामी पहिले फgal्गाल रोगको बारेमा छलफल गर्दछौं।
फ fun्गाल रोग के हो ?
ढुसी धेरै बिरुवा रोगजनकहरूको गठन गर्दछ र धेरै गम्भीर बोटबिरुवा रोगहरूको लागि जिम्मेवार हुन्छ। तिनीहरू कोषहरू मार्न र / वा बिरूवा तनाव पैदा गरेर बोट बिरुवाहरू। फgal्गल संक्रमणको स्रोतहरू संक्रमित बीज, माटो, बाली मलबे, नजिकको बाली र झारहरू हुन्।
रोगको फgi्गाले उर्जा लिन्छन् जुन बोटहरूमा तिनीहरू बस्दछन्। तिनीहरू ठूलो क्षतिको लागि जिम्मेवार छन् र विल्टि।, स्केबस, फफूको कोटिंग्स, रस्ट, ब्लटचहरू र सडेको टिश्यूहरू द्वारा विशेषता हो।
स्याउको प्रमुख फंगल रोग: -
स्याउका विभिन्न फgal्गाल रोगहरू निम्न अनुसार छन्:
COMMON NAME SCIENTIFIC NAME
१. एन्थ्रेकनोज क्यान्कर. क्रिप्टोस्पोरोपिस कर्भिसोर
२. एप्पल स्पड. भेन्टुरिया असमानत|
3. कालिजाद रोट. जाइलारिया पोलिमोर्फा
4. निलो क्याम. पेनिसिलियमको विस्तार
5. फरक क्यान्कर. फोमोप्सिस तानाका
6. पाउडर जस्तै ढुसी पोडोस्फोरस ल्यूकोट्रिच
7.साइड रोट. Phialophores नराम्रो
१. एन्थ्रेकनोज क्यान्कर.
एन्थ्रेकनोस फg्गस एपियाबाट झर्ने क्रममा सानो गोलाकार रातो वा बैजनी दागको रूपमा संक्रमण, जुन अर्धवृत्ताकार हुन्छ र अर्को वसन्तमा डुबाउँछ। यो रोगले गम्भीर क्षति निम्त्याउँछ, जुन जवान छराहरू, फूल र फलहरू हुन्। मुख्यतया यसले फलहरु लाई आक्रमण गर्दछ। यसले भण्डारणको समयमा फललाई पनि असर गर्छ। वसन्त inतुमा यसले बोटलाई आक्रमण गर्दछ जब मौसम चिसो र भिजेको हुन्छ, खास गरी पात र टहलहरूमा। मृत टहनाहरू र खसेको पातहरूमा फंगी ओभरविन्टर। शान्त, वर्षाको मौसमले प्रकोपको लागि उत्तम सर्तहरू सिर्जना गर्दछ।
रोग पहिचानको संकेत
A . कम फल उत्पादन।
B. फल खस्नु
C. फूल सुकेको र माथि गिर
D. क्लोरोटिक पातहरू
E. स्टन्ट ग्रोथ
F. सुझावबाट अंग डाइब्याक
२. एप्पल स्पड.
पातको दुबै पक्षमा घाव विकृति, प्राय: तल्लो तर्फ। भारी खुरचुराहरूले संक्रमित पातहरू घुमाउनेछन्, रूखबाट रूखबाट खस्नेछन्। एप्पल स्काबको अनुकूल अवस्था जुलाईमा अप्रिल हो किनकि तापमानको अत्यधिक उतार-चढावको मतलब iie केहि समय उहाँ वर्षा हुनुहुन्छ तर केहि समय तातो र विपरित छ। यस उतार चढाव अस्थायी मा यो छिटो बढ्नेछ।
स्याउ स्क्याबको चिन्ह: -
• मुर्का र पक्के पातहरू जुन कालो छ |
• अन्डरसाइडमा गोलाकार स्काबी स्पटहरू |
. माथिल्लो सतह दागहरु मखमली देखिन्छन् र एक जैतून हरियो छ।
• जब तिनीहरूको उमेर हुन्छ, पातको दागहरू गाढा खैरो रंगमा कालो हुन्छ।
• पात सुख्खा हुन्छ र झर्छ।
• फलहरुमा खैरो दाग देखा पर्छ।
3. कालिजाद रोट.
कालो जरा सडलाई ड्याड मानिसका औंलाहरू वा जाइलिसरस रूट रोट पनि भनिन्छ, कहिलेकाँही परिपक्व स्याउ र चेरी रूखहरूमा ओभरसर्भर गरिन्छ। यद्यपि एक उमेर को उमेर को संक्रमण संक्रमित हुन सक्छ, कालो जरा सडेर मर्ने धेरै रूख कम्तिमा १० बर्ष पुरानो हो। कालो जरा सड्न फ fun्गलसको दुई प्रजातिहरूको कारणले हुन्छ। क्यान्करहरू प्रायः साना र सतही रहन्छन् तर कहिलेकाँहि संक्रमित अ along्गको साथ length० सेन्टीमिटरसम्म लम्बाइ हुन्छ, बार्कलाई मार्ने र क्र्याक गर्ने। अन्ततः गाढा गाढा र हल्का रिंगको साथ हल्का वा ट्यान खैरो र rotमा विस्तार हुन्छ।
कालो रुट सडको चिन्ह
• पात मार्जिनमा हल्का खैरो प्याचहरू।
• पात सुख्खा हुन्छ र खस्छ।
• गाढा कालो घाम फलमा देखा पर्छ।
• एउटा टिशूबाट अर्को टिश्यूमा फैलियो।
• फल र पातहरूको अचेत विकास।
4. निलो क्याम.
घाव नीलो हरियो बीजाणुहरूले कभर गर्न सक्छ जुन अन्तत: सालाको हिउँ सेतो रंगको हुन्छ। चिसो भण्डारण घाव संक्रमणको -10-१० हप्ता पछि व्यास २.-3--3. cm सेन्टीमिटर हुन्छ। निलो मोल्ड पोस्ट फसल रोग र विश्वभर सबैमा महत्त्वपूर्ण रोग हो।
चिन्ह
• फलमा गाढा खैरो घाँस देखा पर्दछ।
• यो रोग मुख्यतया भण्डारणमा फैलियो।
• फलमा फोहोर गन्ध आउँछ।
• कम उत्पादन।
5. पाउडर जस्तै ढुसी
सेतो पाउडररी स्पोरज प्राय: माथिल्लो पातको सतहमा विकास हुन्छ। कलिलो पातहरू पहेंलो सेतो हुन्छ - हरियो-हरियो। फ्याँकिएका पातहरूको टुप्पो मोड्दछ र माथितिर घुमाउन सकिन्छ। पातहरू साँघुरो, भंगुर, घुमाउरो र सेतो पाउडररी पातले ढाकिए। फूलहरू अचेत हुन सक्छन् र विकास गर्न असफल हुन सक्छ।
चिन्ह
• पाउरोडीफफूंदी कोपाहरू, फूलहरू, पातहरू, टुप्पाहरू र फलहरूमा फेला पार्न सकिन्छ।
• ट्रेसको बृद्धि गर्नुहोस्।
• सेतोपाउडररी बीजाणु माथिल्लो पात सतहमा गठन हुन्छन्।
• पातहरू सुख्खा हुन्छन्।
• कम उत्पादन।
• स्या भण्डारण पनि असर गर्दछ।
6. फरक क्यान्कर
साइड रट फलमा मात्र देखिन्छ। क्यान्करहरू ट्वीगमा फार्म गर्न सक्छन्, तर ती विरलै छन्। फg्गल फलको टुक्रिएको छाला भित्र छिर्न सक्ने केहि फल फुल सजीवहरु मध्ये एक हो। फलको परिपक्वता, तापमान, आर्द्रता, र रोगको उपस्थिति कारकहरू हुन् जसले यो रोग प्रकट गर्दछ जब निर्धारण गर्दछ। नरम सडन सामान्यतया जुलाई र अगस्टमा देखा पर्दछ र फल संवेदनशीलता बढ्न थाल्छ जब यो परिपक्व हुन थाल्छ।
चिन्ह
• रट कन्द सतहमा सुरु हुन्छ र भित्रपट्टि बढ्छ।
• नरम रोटको लक्षणहरूमा नरम, भिजेको, सडेको, ट्यान वा क्रीम रंगको ऊतकहरू पर्छन्।
• कन्दहरूमा उथला नेक्रोटिक स्पटहरू लेन्टियलको माध्यमबाट संक्रमणको परिणाम स्वरूप।
• फलमा खिया देखा पर्छ |
• कम उत्पादन |
• फलमा बदमाश गन्ध सुरु हुन्छ।
Must visit 👇👇👇
No comments:
Post a Comment